Co pořád jíst?
Opakuje se to každý den, pro většinu z nás i několikrát denně. Strava má být vyvážená, pestrá, zdravá, plná bílkovin, vlákniny, minerálů, vitamínů...
Realita je ovšem o dost složitější. Máme svá zaměstnání, koníčky, děti, zvířata a další. Ne každý má denodenně chuť a čas řešit, co pořád jíst. Měl jsem to úplně stejně.
Moje strava vypadala zhruba nějak takhle:
- Ráno: Kaše s ovocem nebo rohlík s máslem a medem
- Svačina: Koláček nebo jogurt s houskou
- Oběd: Něco v jídelně, typicky maso s rýží
- Odpoledne: Proteinový koktejl s mlékem či proteinová tyčinka, někdy taky klobáska
- Večeře: Další maso, možná s bramborem, ideálně spláchnout pivem
Zdraví
Zdraví bylo nakonec to, co mě dovedlo až „sem“. Pravidelně jsem byl (v tom lepším případě jen) nachlazený, případně rovnou práce neschopný. Také slabý, unavený, nevyspalý, naštvaný, apatický...
Řešil jsem to léky a doplňky. Antidepresiva, prášky na bolest, doplňky na spaní... Moje polička praskala ve švech a seznam jen rostl:
- Hořčík, kreatin, omega-3, zinek
- Vitamíny B, C, D
- Sulforaphane, quercetin, Q10, probiotika
- Mnoho a mnoho dalších...
A zatímco léků a doplňků přibývalo (a peněz ubývalo), nic se neměnilo. Studoval jsem odborné zdroje, vědecké studie, nořil se do tajů alternativní medicíny, otužování, meditace, přerušovaných půstů, terapie červeným světlem... ale stále jsem se necítil lépe.
Správný směr
Jak už to tak někdy bývá, odpověď jsem našel přímo před nosem. Měl jsem jí několikrát denně na talíři, v misce, v batohu, v plastovém obalu z pumpy. Nepřestal jsem se otužovat a dobře a kvalitně spát, meditovat, sportovat... Ta skutečná změna nastala, až když jsem zásadně změnil samotné stravování.
Z mého jídelníčku skoro zcela vymizela ultra-zpracovaná strava, dávky masa jsem zásadně omezil, bílé pečivo a jogurty téměř kompletně odstranil. Můj nový arzenál tvoří:
- Luštěniny (fazole, cizrna, čočka...)
- Hnědá rýže, celozrnný bulgur, vychlazené a znovuohřáté brambory (kvůli vysokému obsahu resistentního škrobu)
- Zelenina, bylinky, koření, bobuloviny (borůvky, ostružiny, maliny, rybíz a další)
- Psyllium, zdravé oleje (lněný, chia, dýňový, konopný)
- Čerstvá semínka a ořechy.
Výsledky
Příjem bílkovin tak byl nadále dostatečně vysoký, strava se stala sytící a velkoobjemovou. A s vlákninou jsem se postupně dostal mnohem výš než je doporučených 30 g denně. Zásadně se mi změnilo trávení, snížil se zánět, zlepšila imunita, únava i nálada. Během několika týdnů byl problém jednoduše vyřešen. Přitom jeho luštěním jsem trávil roky.
Rozhodně netvrdím, že to byla otočka o 180°, někdy zajdu na pivo s kamarády, dám si kvalitní zmrzlinu, poctivý burger nebo i tu pizzu na oslavě. Ale většinou držím kurz, delší a souviselejší výpadek je okamžitě znát.
Co dál...
Zůstával tu však jeden problém: ona každodennost. Co dělat, když člověk nemá čas, je na cestách a po ruce není plný arzenál superpotravin?
Dal jsem se tedy do hledání. Trh nabízí nepřeberné množství tyčinek, sendvičů, baget... Všechny mají však jedno společné. Jejich složení je naprosto tragické. Jsou plné cukrů, umělých sladidel, výplní, konzervantů, aromat, nekvalitních tuků... Přesně těch věcí, kvůli kterým jsem nebyl zdráv. Nic, co jsem testoval, nesplňovalo parametry čistého a kvalitního složení.
CIHLA
A jelikož jsem na potravinovém trhu nic nenašel, začal jsem tvořit. Pro sebe, pro své děti, pro své kamarády. A tak vznikla CIHLA. Je to všechno, co nám scházelo: je chutná, výživná, promyšlená, kvalitní, čistá, bohatá, komplexní. Plná bílkovin a vlákniny. Je to moje chlouba a radost.
Skvěle funguje i pro mého sedmiletého syna, mlsného milovníka sladkého, který nechtěl „zdravě“ snídat. Dřív býval ve škole unavený a nesoustředěný, protože ho běžná snídaně nezasytila. Díky Cihle dostal něco, co mu chutná, zasytí ho a energie mu spolehlivě vydrží až do oběda.
Podrobnosti o produktu najdete na stránce věnované CIHLE. Její tvorbou, laděním receptů a hlavně konzumací, se nyní baví celé moje okolí. Vždy jen z poctivých surovin, které všichni znají jménem.
Žádné hádanky, jen skutečné jídlo
Tohle všechno by mohl být hezký happy end, ale mně to nestačilo. Vidím, že zdraví a stravování dnes už řeší skoro každý. Bohužel většinou nedostatečně, nebo rovnou špatně. A já se nedivím, marketing je mocná zbraň a těch informací je tolik. Hlavně proto jsem se rozhodl založit projekt nechCIHLAd.
Jeho blogová část (v přípravě) bude sloužit ke sdílení osobních příběhů a postřehů. Obchod k distribuci CIHLY k vám, kterým jednoduše nestačí rohlík se šunkou a sýrem. Vám, kteří se necítíte úplně dobře po konzumaci proteinových tyčinek, croissantů a baget z pumpy.
VlákMENU
Vláknina je podle mých zjištění jednou z nejdůležitějších složek stravy. Uvádí se, že původní lovci a sběrači měli ve stravě až 100g vlákniny denně. A já chtěl jít dál, než jen konzumovat čisté psyllium bez chuti.
Spojil jsem hned čtyři druhy rozpustné a nerozpustné vlákniny, přidal resistentní škrob, skvělou chuť, cenné antioxidanty a protizánětlivé složky v podobě koření. Další podrobnosti najdete na stránce VlákMENU.
Naděje
Myslím si a věřím, že oboje je potřeba. Trh je plný odpadků, v tom lepším případě „jen“ kompromisů. A doufám, že i díky tobě se nám společně podaří posunout trh někam, kde není jen obal, marketing a hon za marží.
- Josef Rotrekl, zakladatel
Snad tu bude časem více něčeho, čemu u nás říkáme...